История на изкуството- Праисторическо изкуство

Понятието изкуство, представлява събирателен израз на всички видове художествено творчество и проявления на личността- архитектура, музика, танц, скулптура, живопис, графика, литература. Най-общо изкуството се базира на натрупани впечатления от външния, заобикалящия ни свят и проява на част от духовната същност на човека. Талант, темперамент, характер, общо възприятие за света това са факторите, които предпоставят възникването на изкуството. Тъй като изкуството е древно точно колкото хората, всевъзможни мнения са били изказвани по негов адрес. Само изкуството ще ни спаси да не умрем от истината.- Фридрих Ницше ,Изкуството не е хляба, а виното на живота- Жан Паул, Изкуството принадлежи на народа.- Владимир Ленин, Изкуството е безполезно– Оскар Уайлд, Аз не рисувам това, което виждам, аз рисувам това, което мисля.- Пикасо. 

Зигмунд Фройд, основателят на психоанализата, определя изкуството, като начин човек да се освободи от емоционалното и социалното напрежение на егото. Лев Толстой, намира изкуството за форма за общуване между отделните личности.

В тези статии, няма да се спирам върху историята на всички видове изкуства, а най вече на изящните. Към тази категория се причисляват скулптура, живопис и графика.

Още от най-древни времена, човекът изпитва потребност да се изрази пред света, пред историята пред другите. Така се раждат опростените рисунки на праисторическите хора, които днес могат да се видят в пещерите. Те са примитивни, но и символични, тъй като често дадени животни изрисувани в тяхна характерна позиция, символизира, че обитателите на тази пещера са повалили голям бизон или някакво друго животно. Скупчването на много пиктограми на човеци, означава че е имало сдърпване между две съседни племена например. Image

Горната рисунка е известна като „Ранен Бизон“, датирана е около 15 000 години пр. н.е., но тя се определя от водещите изследователи като не толкова примитивна, защото на гърба на бизона забелязваме по дебели линии, нанесени с по-голяма наситеност и натиск, което показва, че първобитните са се опитали да отразят сянка. Тази творба разкрива най-древната страна на човека и изкуството и все толкова тайнствена, колкото и стара. Открита е от дъщерята на Маркиз де Сантуола в пещерата Алтамира в Испания. Откритието е станало през 70-те години на XIX век. Това е време на  отхвърляне на остарелите класически представи за изкуство и авангардните художници от това време, започват да преоткриват най-древното творчество.

През 1940 година, група от деца влизат в палеолитната пещера Ласко в Югозападна Франция.Рисунките се датират отпреди 17 000 години или 13 хил. год. пр. н.е., като на тези рисунки отново се виждат фигури на животни, които са населявали района около самата пещера в периода на късния палеолит. Пещерата е изрисувана с 900 животински фигури, като впечатление правят четирите огромни бика на горната част на пещерата. периодизацията на праисторическото изкуство се извършва на това къде са открити рисунките. Тези ранни рисунки са доказателство, за силата на творческия дух, жаждата на човек към духовна актуализация и доказва, че изкуството е един от най-трайните и постоянни белези на човека, проявил се още в най-ранно време.
Image

Advertisements