Съвети за по-успешен бизнес през 2013 година.

Да ли ще свърши света или ще започне нова ера, за бизнеса, това няма значение. Там успехът е цел и всичко останало е второстепенно, както гласи старата пословица. Преди всичко искам да изясня, че тези съвети, които ще дам са предимно теоретични и някои от тях са невъзможни за реализация в днешните условия на див капитализъм.

  • Използвайте софтуер за бизнес планиране. Добри такива програми, за които аз лично мога да гарантирам са: Еxl-Plan Free (базирана е като SpreadSheet програма, което я прави лесна за използване и наподобяваща Ms Excel. Free- Plan експортира плана в Ms Word формат, което я прави много удобна. Business Plan eGuides– доста комплексен и мулти-функционален софтуер, лично аз го препоръчвам.

20536-ebp_business_plan_designer

  • Започнете с края. Наистина, това звучи странно, но според Стивън Кови, авторът на книгата 7-те навика на високоефективните хора, това е първата стъпка към успеха. Представете си това, което искате като вече съществуващ резултат. Тогава ще ви е по-лесно да осъзнаете средствата, с които да постигнете това. 

CERPP ppt 2011 13

  • Нека 2013 година да се опитаме да бъдем толерантни към всички. Разбира се, когато сме толерантни към самите себе си, то неизбежно ще сме толерантни и към другите. С други думи не трябва да се подтискат вътрешните потребности на бизнеса. Като например да се наемат млади хора, без стаж, но същевременно да се направи и компромис към по-възрастните служители в едно предприятие.
  • Мъдър избор на управление- до колкото това е възможно в нашата страна, въобще да се „избира“, бъдете разумни при избора на управление. Ефективните резултати на микро равнище се дължат на ефективни резултати в макроикономиката.

031110_voted-1

  • България има нужда от производство. Търговията е благо нещо, но дори арабите са разбрали още преди 1000 години, че трябва и да има какво всъщност да се търгува.
  • Към тези, които използват ценови листи, едни маркетингов съвет- уверете се, че буквите са достатъчно големи. Статистиката сочи, че 3 % от общия брой посетители на заведения за хранене, са си тръгнали преди да поръчат, само защото шрифтът е бил нечетим.

hero-change-font-size

  • През 50-те години на XX в., американските авиолинии Delta спестяват 40 000 долара, само от премахването на една маслина от салатата. Така че, мислете как да оптимизирате рационално сами за себе си.
  • Електронния начин на търговия и въобще на бизнес днес е предпочитан от всички. Така, че към елетронните търговци: направете статистика на посещаемостта на сайта си или прегледайте тазгодишната. Вземете 3 дати с най-голяма посещаемост и през 2013 в тези седмици пуснете намаление на продуктите.
  • По-голяма международност- преди ден два, Президент Обама, заяви, че в САЩ се задава втора рецесия, което неминуемо ще повлия и целия свят, тъй като всички се тикат да имат външнотърговски взаимоотношения с кризата т.е. САЩ. Българският бизнес трябва, да се популяризира на международно равнище, тъй като виждаме, че на вътрешно равнище, икономиката изпитва силни затруднения. Привличането на чужди специалисти и цели компании, би било най-благоприятното нещо, което може да се случи на българския бизнес. Увеличавайки нетния експорт, увеличаваме и структурата на БВП.

Plamen Trifonov

Advertisements