Един месец с Windows 8

Новата операционна система на Microsoft, честно казано ми взе “акъла”, по всички показатели. Първите 2 дни след като ъпгрейднах от windows 7 до 8-ца, на успях да изключа компютъра си. От компанията умело са скрили бутона за изключване, не знам може би за да прекарваме повече време пред компютъра…Новата операционна система има съвършено различен дизайн на старт менюто, което от Microsoft не бяха променяли от 10 години.Това, което хваща окото още след инсталацията са Active Tiles. Движещите се картинки и текст от тези “иконки”, ако въобще могат да бъдат наречени така, се набиват на потребителското око и са много полезни. Виждам slideshow на любимите си снимки, имам вграден мейл клиент, от където получавам, преглеждам email-и, но с известно закъснение. Надявам се от Microsoft да се справят с този проблем.

Приложенията са безброй много. Когато локацията е за САЩ или друга западна страна, броят им поне се утроява. В магазина можете да намерите всичко от приложение за свирене на ксилофон, през Skype, та до Youtube Player и Facebook Touch. Самото затваряне на прозорците става по доста странен начине, който съвсем очевидно е предвиден за таблети и други устройства с сензорен екран.

Като споменах Skype, за сега приложението от магазина е меко казано неудобно, аз го наричам отвратително при описването на Windows 8 в приятелска среда. Не може да се изпраща файл, въпреки, че от Microsoft са дали обещание да поправят този проблем до няколко месеца (предполагаемата дата е през юни). За щастие повечето приложения, могат да се инсталират постарому, т.е. на работния плот, както си беше в предишните версии на Windows.

Едно от големите предимства за мен е, че всички мои настройки, персонализации, езикови предпочитания, пароли, настройки на приложения се синхронизират, на който и да е компютър, на който седна и си вляза в моят акаунт. Това е много, много удобно, разбира се, който не иска да използва тези предимства могат да се изключат.

Отделно целият ми календар, списък с контакти и всички файлове в SkyDrive се синхронизират автоматично. Windows 8 ми напомня за всички събития от календара, който също се сработва и с много други социални приложения- Facebook, Twitter, Skype и др. Изпраща ми email, когато някой има рожден ден и променя статусът ми от свободен в зает, когато съм въвел, че в даден интервал от време имам среща или друг ангажимент.

Windows 8 идва с готово инсталирано приложение, за пътуване. То може да планира цели ваканции, като преди това дава изключително подробна информация за всичко, около дестинацията, включително и настоящият валутен курс, прогнозата за времето и какви ястия да опитам. Това приложение, има опцията да резервира самолетни билети, както и хотелска стая. Предоставя широк набор от панорамни снимки, които могат да се разглеждат под 360 градуса.

Спорт- за любителите на спорта не е имало по-лесен начин да следят резултатите на любимите си отбори. Аз малко бях разочарован, предвид това, че няма спортове като тенис, но предполагам, че в бъдеще ще бъде въведен. Също така Новини, потребителите имат достъп до стотици медии сред които “24 часа”, “Труд”, “Вести”, “New York Times”, “Independent” и много други. Можете да ги филтрирате по регион и съответно по език. Съветвам ви да го държите на източници от цял свят.

Прогноза за времето- показва времето на няколко места, както и в цял свят. Почасова прогноза, вероятност за валежи, вятър, посока и скорост на вятъра, картина, която описва конкретната метеорологична картина. Също така видимост, влажност и атмосферно налягане. Показва карти, които показват температурите, количеството валежи, облачност и сателит и това са движещи се карти (като по телевизията). След това извежда средностатитически метеорологични условия за месеца.

Windows 8 е базиран изцяло на ядрото на 7, и новото меню ме кара да се чувствам все едно съм инсталирал две операционни системи и непрекъснато ми се налага да превлключвам между тях, защото браузърите могат да се стартират от старта, а се експонират на работния плот. Това е малко неудобно и понякога дразнещо. Непрекъснато сменящите се гледки на класическия Desktop и Live Tiles. Търсенето е разположено, на не осоено удобно място, и малко трудно се свиква с него. Някои от по-сложните аспекти на ОС-то са трудно откриваеми или поне бяха за мен, като например Command Promt.

Наместо заключение мога да кажа, че Windows 8 искаме не искаме е бъдещето, или поне бъдещето, предоставено от Microsoft,  всеки, който иска да ползва компютъра си под Windows, рано или късно ще е принуден да го използва. Облаците, са бъдещето, но не само на Microsoft OS-тата, ами и на цялата компютърна индустрия. Windows 8 е най-удивителният и екзотичен Windows досега.

Advertisements