Boa tarde Sr. búlgaro!

Народ, който иска хляб и зрелища, получава телевизор и ракия!

Какво ни прави толкова слаби, като народност? Каква е причината, българският интелект да остава недооценен, докато не стане чужд? Каква е разликата между културата на българите и извънземните? За циганите (опа ромите*) и братята българи.

Не искам да се впускам в изследване и коригиране на по-възрастните от мен, знаем, че и те като всички хора имат своите недостатъци, но възрастта и общественото ми положение не позволява.//

Как стана така, че София, замириса на оцет?
Точно преди 10 часа, си включих компютъра и от newsletter-a изплува доброномерено, като некролог съобщение:

The Economist: Sofia is in the Top 10 of most decaying cities in the world

Според медиата, столицата ни е сред най-лошите градове за живеене не само като настроение на жителите, а предмно като материална база. Да припомним, че същото това списание през 2009 година, определи България, като най-тъжното място на света. Може би една от най-грубите, но в същото време искрени медии. Миналата година, по това време The Economist казаха, че в България средната класа е наравно с ниската, а е съставена от високо квалифицирани кадри. За анализирания период от пет години регистрираният спад за София е 4.9%, а за първите три града в класацията на най-западащите градове съответно (-20.4%) за Дамаск, (-19.9%) за Триполи и (-5.9%) за Кайро. Други градове в отрицателния топ 10 са Аман, Тунис, Рейкявик и Найроби. Отрицателните показатели за София в изследването на EIU я нареждат и сред последните места на градовете в рамките на Европейския съюз. Отвратително е, нали?! Спокойно, протестите, които вече са 70+ дни, съсипват нещата още повече, откъртени павета и боядисан асфалт. Полицейското насилие?! Мисля, че и в най-развитите демокрации, например САЩ, ако българските протестиращи отидат да хвърлят камъни по Белия Дом, не само ще има полицейсто насилие, но и нещо повече! През всичките тези „пролети“, не се намери една истинска, всичките бяха платени с предварително уговорен резултат. Дори не сме способни да прибегнем до историята, за помощ, а всячески недорасляците на модерна България, си търсят повод да залеят малко автомобилна боя върху скулптурите на хора, които са дали живота си! Няма значение за какво, само това е достатъчно и необходимо условие, такова деяние да се квалифицира като вандализъм, равностоен на оскверняване на гроб. Спомняме си миналогодишния инцидент с Pussy Riot, по всичко личеше тези момичета, бяха достатъчно интелигентни и смели, за да намерят начин на изкуството да говори, че руския народ се нуждае от свобода, в България нама такива! Простотията ни обгражда, и вече е толково близко, че и абстрактното „ние“, започва да синонимничи с простотия, задушавайки се.

Преди няколко месеца цигани, отрязаха опашките на лъвовете на Лъвов мост. Преди 6 седмици, левият лъв пред Съдебната палата- защитник на правосъдието, осъмна нарисуван като the Joker. Разбирате ли за какво става въпрос? Кризата отдавна не е икономическа, социална и политическа, тя вече не е криза, а бедствие. Кирилицата започва да изчезва, все по-малко търсения изписани на кирилица са регистрирани от Google и това е статистиката, до която може да сe докосне обикновения човек, представям си какво пише в засекретени доклади на държавния апарат! А в механата, пиянски се проточва текста на Цветан Радославов: „Милаааа Родинооо….“- За кво’ бе? Предпочитам да слушам пиянска Галена, с нейното: „Да ти го дам ли…“, отколкото химн-а, чесно! Българите стават все по-неграмотни, 1/5 от всички зрелосници бяха оставени на поправка, а средната възраст на българина е 42,8 години!!!! За какво говорим изобщо, това не е народ, а племе. В същото време, наблюдавам не гърчеене, ами британеене, холандеене, германеене, американеене и всякакви таки съвкупност от нациолналност+еене.

Защо през всичките тези промени – 1989, 1997, 2013 г. – не се роди нито един Валенса, нито един Мандела, нито един герой, който да уважаваме като нация?
Много хубаво го е написал в стихотворението Любомир Левчев: „и уча се да пиша стихове в страната на убитите поети“. Фрази като: „Чувствам се силен, защото съм българин“, не само са анахронизъм, но са безсилни дори като мотивация изправени срещу студената реалност. Ние сме православни, което предполага да не вяеваме в живи пророци, но едва ли са наясно с каноните на БПЦ.

Народът е адски прост! //и всички сме част от него!

Еми Циганите на Сатурн, кво’ да кажа…

Народ без вяра не е нищо! В историята ни няма нито един дуел. Не се обиждаме на чест. Може би сме безчестни. Или нечестни. Предпочитам да вярвам, че е второто. А Тери Прачет пише: „Безсмислено е да се вярва в неща, които съществуват.“ Мисля, че ако има някакви протести или революции, то те трябва да са за неслучилия се живот. А дотогава, ще прекареме безброй години в изгнание, дори и да останем на тази географска ширина. Да не можеш да си позволиш, да живееш в собствената си страна! Дори изкуството, което само по себе си би трябвало да е апатрид, ако е произведено в България е осъдено на българска и източноевропейска самота. Живеем върху руините на световни метафори, а не ги използваме. Орфей слиза в Ада например.

Харесва ли ви България, такава каквото е в момента- тъжна, на последно място, проста, смърдяща на оцет и с орбитиращи оси? Всъщност няма нужда да я описвам, погледнете се в огледалото, казват, че очите не лъжат…Хайде да направим нещо, аз предлагам да боядисаме паметника на тоя Левски с блажна боя, крайно време е…за къв’ се мисли тоя???

Advertisements